Fikirkan-ada apa pada tarikh?


::salam::
::bismillah::

yeah..alhamdulillah..kita semua masih di fatrah ambang syawal yang indah ini..pulang ke kampung halaman bersua dengan saudara mara, nenda, kanda..meraikan ramai orang..dalam bulan syawal ini ada yang beraya sakan ke rumah sedara dan rakan2..ada berkahwin..ada yang bertunang..ada yang dapat baby baru..ada yang fly gi jordan..dan macam2 lagi..pelbagai..fuh!

terfikir sejenak..

bersempena dengan hari lahir insan2 di muka bumi aritu..saya terfikir dan juga pernah mendapat nasihat dari seorang guru tentang permainan yahudi..cara mereka..

mengapa umat islam kini ramai yang berdepan dengan masalah..kita lihat dari sudut punca yang remeh je yer..TARIKH..mungkin remeh tapi..itulah antara punca berlaku perpecahan dalam sesebuah institiusi..

yer..tarikh..sile lihat dari sudut yang pelbagai..bukan tarikh meeting..tarikh appoinment..tarikh interview..tarikh exam..tapi..

..tarikh istimewa..
..tarikh beli rumah baru..
..tarikh beli kasut baru..
..tarikh lahir anak..
..tarikh hari lahir suami isteri..
..tarikh ulang tahun perkahwinan..
..tarikh beli hadiah..
..tarikh nak sambut birthday..
..etc..

yer..itulah antara contoh tarikhnya..percayalah..itu lah antara punca2 perpecahan..masuk keluar mahkamah kerana salah seorang antara mereka tak ingat tarikh lahir..adehai..remeh tuh..

cubelah didik diri untuk tidak manja sangat dengan meraikan tarikh itu..tak jejas pun kalo ingat dan tak jejas pun kalo x ingat..nak ingat tak kesah cume bila dah tak ingat nak buat cemana.. jangan lah rasa regret sangat..sedih sangat..nak nanges gaduh siap..tenang sudah.. ;)

dan inilah yang diatur oleh musuh islam itu..menyibukkan kita..muslim..untuk saling memperingati tarikh2 ini..dan bila dah tak ingat nak merajuk+sedih+gaduh+pisah..tanak kawan dah... :(

kan dah tak seronok dan best tuh..

tarikh lahir Nabi Muhammad SAW pun x ingat..haa..

note:
tahniah buat seluruh umah islam -Selamat Hari Raya Aidilfiri.Maaf Zahir Batin-
tahniah buat adinda saya selamat lah menjadi 19 tahun pada 5 syawal aritu -Nik Mohd Uqbah-
tahniah buat sepupu saya yang telah selamat kahwen pada 3 syawal aritu -Nik Umairah+Adli-
tahniah buat sepupu saya yang telah selamat tunang pada 5 syawal aritu -Nisreen Jamila-
tahniah buat rakan saya yang akan kahwen-Kak Hidayah+Ammar- Auzan+Kak Nazihah-

-maaf jika tulisan ini ada salah fakta..jika ada sile tegur..syukran! Allahu Akram..

0 Response to Fikirkan-ada apa pada tarikh?