Kau Gelak


Salam . Bismillah .

. . .

Hahaha! Tergelak sendirian. Puas mencari sumber segala punca.

Terus digelakkan lagi.

Huh! Hempasan duli maha semangat aku siram.

Tetap terus ditertawakannya.

Entah apa yang lucu. Terbucu-bucu kerah si cemburu.

Ke sisi ku.

Dah! Macam tiada erti nya. Kau gelak. Aku tetap segak!

Terus ku usung lagi bagasi hitam coklat milikku.

Diisi perkakas lagak seorang cikgu nakal sentuhan kalbu jiwa lembut.

Emosi! Terlebih-lebih tercampak didalam jiwa.

Siapa yang suruh. Jalan masih terbuka.

Jalan lah. Jangan tergedik mahu cari lubang.

Apa yang kau jamin?

Ada?

Tok Tok Tok


Salam . Bismillah .

Suatu malam.

Seorang budak sedang fokus melakukan kerja sekolahnya. Sangat tekun. Sangat.
Tanpa fikiran melayang terbang. Dialunkan bersama lirik-lirik yang enak didengar.

Tok Tok Tok! Tingkap kamar itu diketuk.

Mata terbelalak menghadap cermin tingkap. Tingkap tertutup, cuma langsir belum tertutup. Masih disangkut ke atas. Pandang ke luar, tiada siapa. Pandang keatas, tiada apa.

Tok Tok Tok! Diketuk lagi.

Tubuh budak ini pucat kesejukan. Ketakutan. Mulut kumat kamit berzikir mohon kekuatan.
Bingkas bangun menutup langsir. Biar rapat ke tingkap. Disepitkan lagi dengan penyepit baju.
Tak mahu ada ruang lansung.

Cuak!

Melihat rakan sebilik masih khusyuk melaksanakan tugas masing-masing,
rasa tidak perlu diganggu.

Keluar dari bilik, mengambil air wudu'.
Persiap untuk keluar dari kamar tidur itu. Takut!

Entah siapa. Entah kenapa. Entah lah.

Fuh~

Kisah Peminta Sedekah


Salam . Bismillah.

dijadikan satu kisah.

2 kawan saling berbual-bual mengenai pendapatan yang mereka dapat pada hari tersebut.
seorang pakcik dan seorang makcik. mereka meminta sedekah di kota metropolitan kuala lumpur. mereka baru berkenalan.

makcik : eh, banyak nya kau dapat duit..
pakcik : hm.. biasalah.. (sambil senyum gembira)

pakcik : ahha, kau nak tahu mcm mana aku buat?
makcik : nak! tunjuklah.

selesai berbual-bual kerehatan, mereka bergerak ke tempat mendapatkan rezeki itu.
sorang hujung ke kanan , sorang hujung ke kiri.

pakcik mula mengayat dengan suara yang kuat dan sayu . suara yang mampu menyihir pejalanan kaki untuk mendapatkan sedekah .

si makcik dalam diam menghayati , mempelajari satu persatu ayat-ayat yang dituturkan , menyoroti memek muka pakcik itu.

bila dah petang...

makcik pergi kearah pakcik, melihat duitnya yang sangat banyak. melimpah ruah!

esoknya . esoknya . esoknya . . .

makcik ini sudah tidak kelihatan. rupanya , makcik itu berlatih betungkus lumus di rumah .
makcik bersungguh-sungguh mahu meniru gaya pakcik itu menyihir kata-kata meminta sedekah.

setelah seminggu, genap 7 hari makcik itu bercuti.

hari ke 8, makcik kembali ke tempat asalnya mendapatkan sumber rezeki. penuh yakin.

pakcik : eh, lama tak nampak!
makcik : hehe. saja, ambil cuti rehat..

2 minit berbual pemanas suasana. makcik mula beraksi cergas.

makcik mengayat. penuh jiwa penuh mesra, menyetuh hati pejalanan kaki di sekitar itu. menggamat perasaan pilu kepada sesiapa.

memek muka , gaya makcik sangat menarik mata memandang dan menghulur.
melimpah-limah wang di bekas makcik. si pakcik terpana melihat situasi itu. pakcik tergamam.

dalam diam. . .

pakcik membawa diri, mencari rezeki ke suatu tempat lain. pakcik tak mahu bersaing mencari rezeki.

makcik tersenyum gembira.

. . .

1. komunikasi untuk memikat orang, mengayat.
2. berkawan dalam bersaing.

. . .

cerita asal : seorang guru teater

Masak


Salam . Bismillah .

Main masak-masak. Ini semua kerjaan pertengahan tahun 2010.

Khusus utk aqilah kalau-kalau nak masak lauk ini di jordan. :P


Tapi kena menggentel daging sendiri lah. Mcm umi buat dulu2 tu. :D

Resepi along tak ingat arr. Lupe nak type aritu. Len kali.

Nantikan masakan seterusnya . (Zaman tok kadok punya masakan)

Meletup


Salam. Bismillah .

Boleh tak nak bagi tahu. Aku penat! Yezza. Penat sangat.

24/7 otak dan tubuh badan aku kerah dia berfungsi.

Jadi insan biasa biasa kepada luar biasa.

Kawal ekspresi tahan emosi. Perlahan-lahan.

Teruskan tersenyum dan semangat. Selama masih sihat.

Serak Sarikan


Salam . Bismillah .

. . .

Memang pada pandangan majazi semua sempurna.

Dalam kesamaran itu ada tompokan sempit.

Ia kadang meradang, meruap, mendidih.

Sangat pilu. Tiada siapa tahu. Seperti tidak mahu terima.

Tetapi . . .

Memang perlu tabah dan semangat.

Belajar. Belajar untuk terima hakikat.

Pergilah jika kuat. Kuatkan jika lemah.

Hidup tidak lama. Jaga segala. Agar bila pemulangan, semua sempurna.

Sakit . . .

Terimalah. Sekadar hidup lepas batuk ke tangga.

Bukan memaksa untuk jadi begini. Kerah jiwa raga.

Bila sedar. Terasa separa sedar. Seolah-olah masih mati lena.

Bila lena. Terus sepi diulit arus mimpi.

Jerit . . .

Aku sedar atau mati sekarang?

Seolah-olah aku telah tiada disini. Rasa.

Adakah ini sudah tanda kearah sana.

Jika begitu. Aku mohon ampun segala. Terima kasih semua.

Kes Teringin


Salam . Bismillah .

Permudahkanlah urusanku~
Rahmatilah kami. . .


Ada suatu lewat sarat malam.


Seorang kakak mencari rakannya. Puas pusing-pusing dengan penyapu dan penyodoknya.

'Eton .. ooo Eton.. Mana kau??'

'Aku kat sini haa..'


Si kakak berkejar-kejar ke suatu tempat. Sunyi. Itu tandas.

'Wei, ko buat apa nih?'

'Ni haa.. Aku belajar merokok!'

'Oi!'

Muka Eton tiada ekspirasi terkejut atau berperasaan. Lesu besi.


'Ko biar betul?'

Penyapu dan penyodok di sandarkan ke dinding.


'Ehm, aku tengah belajar merokok ni.. Semalam aku da cube sebatang...'

Muka selamba.


.... Ikut kau lahh.. aku tak larat nak melayan ....

Maka Kini


Salam . Bismillah .

Maka kini. Terus seperti biasa.

Kerana terlalu banyak perkara yang perlu dikejar. Isu yang teringin dikejar. Hal yang tidak perlu dikejar.

Memandang jiwa watak ceria gembira. Pasti tiada apa jiwa gundah.
Sedang dalam pelosok limpa hati ada getaran kesedihan.

Biarkan hidup bersama hidup. Biarkan jiwa bersama jiwa. Biarkan soalan bersama jawapan.

Wallahu 'alam~

Saki Baki


Salam . Bismillah .

Siri sambungan...

2008 masuk main campus. Dialog biasa orang first year ni… ‘ alaa…. Lamanya belajar… 4 tahun..’ ‘akak dah tahun berapa? 4 ke? Bestnya’ ‘abes arr.. kat sini kne guna English + Arabic je lah’. Seminggu taaruf week. Biasalah, qiam, nyanyi2, duduk kat tgh padang, ceramah, etc. nasib baik duduk mahallah haleemah. Dan tak perlu tukar2 mahalah mcm batch dulu2.

Disebabkan masuk short sem, so, class tak pack sgt dan xd komitmen apa2. Maka, ambil lesen kereta. Pengaruh lah semua kawan2 untuk ambil. Asal ada org nk ambil lessen je, derang akan kata ‘haa. Tanya afra’, aritu dia dah ambil’. Mcm jadi kaunter pertanyaan. Padahal baru regis je. Pastu yang powernya… takdelah power. Exam computer tu dpt 50/50! Rahsianya : peruntukkan seminggu untuk baca buku lesen tu, pastu minggu seterusnya, buat latihan kat buku manual tu. Punyalah takda keje!! Tak pernah dibuat org. bukan hafal pun.. tibe2 teRAJIN sgt membaca buku tu. Tp, sampai skrg, jadi pemandu yang kritikal. Haha. Kne bayak praktis.

Bila cuti sblm masuk long sem, kakak ofis Institute of Education call, cakap, saya terima tawaran saya utk masuk Ed. Bukan nak tukar kos pun. Tp kawan ajak masuk. So, try2 cube nasib. Bukan semangat pun. Jadi, isi borang time matrik dulu à (PAS) à pergilah test dia à (PAS) à interview à (PAS). So, dapatlah offer letter dari EDU.

Dan yang saya memang tak dapat lupa adalah… time nak interview ni, semua pelajar wajib membawa sijil2, transkrip matrik, kad matrik, dan study lah apa2 subjek utk diajar semasa interview. Kawan2 semua bawa lah sebungkus dokumen2 penting, segala macam ada. Tebal2 belaka. Siap pos dari rumah lagi. Tapi saya bawa file pink lusuh, didalamnya itu, di masukkan kad matrik, sehelai transkrip result matrik, dan IC. Haha!! Itu ajaaa…. Sebelum masuk di bilik interview, jumpa kakak officer, dengan selamba nya : ‘akak, saya tak bawa lah sijil2 semua tu. Ada kat rumah. Tak sempat nak pos. jadinya, bole tak saya bawa ni aja? (sambil tunjuk file tipis tu)’ ‘erk, ni je ke?? Mana bole masuk interview.’ ‘alaa, takleh ke? Cube kakak tanya lecturer.. ‘ ‘aish, hm, kejap. (sambil bawa file tipi situ kedalam bilik interview) … saya terus berdoa pasrah mana2 yang terbaik utk saya. Lama kemudian, kakak itu keluar. ‘hm, sepatutnya awak tak bole masuk. Dr yg perempuan tu tak bagi awak masuk, tapi Dr yang laki tu, kasi masuk. Dan pangkat dia lagi tinggi, so, awak bole masuk!’ ‘yeay! Thanks kak!!’

Maka, dengan senang hati, mula lah study mubtada’ + khabar dengan kawan2 yg terer arab. Stand by.. mana lah tahu, kne ajar arab.

Bila masuk dalam bilik interview : ‘bagi sijil awak’. .. bagi.. ‘ ha? Ni je sijil awak?’… muka senyumm seboleh yang mungkin. Bg alasan, rumah jauh, dpt tau ttg interview last week, so, tak sempat nk pos. huhu. Dan, apabila disuruh mengajar.. dengan konfiden. Ajar mubtada’ dan khabar… haza masjid.. tulis besar punya, siap garis tajuk, label2, etc. huhu. Bila kne pusing sikit soalan terus hentam je jawab. Depa gelak je. Sbb SALAH! Haha. Lantak lah. Mmg aku tak reti nii.. pastu soal lah pengetahuan am dan lain2. (saya manusia paling sekejap kene interview!) bajet mmg tak dpt tukar kos. Tapi syukur… berjaya! J

2009 terbang pergi ranau. Team rebutia G7. Best sgt. Penerbangan kedua setelah dari Mesir dulu. Naik air asia. J Pergi ranau sejuk, pergi KK panas. Perjalanan dari KK ke ranau, 5 jam, dan akan temui SATU – DUA SAHAJA public toilet ya, jalan berliku2 dan berkabus2. Bila ulang alik 2 tempat itu, demam sudah. Rebutia bayar sikit, peserta bayar sikit, family abg man belanja kami selebihnya. Kami duduk rumah dia. Syukur!

2010 terbang pergi UMS, KK. Mewakili Pelajar Pendidikan uiam. Tajaan uia. Naik mas. J bersama2 kwn dari uia ada 5 org termasuk saya. Afra’, syuhada, ghufran, nadhir, hafizuddin. Beserta Dr Yusnan. Saya bawa duit tiga ratus beli la apa2 yg patut. Beg, makanan ringan, dan ikan kering. Tak reti berbelanja. Diberikan lokasi pengalaman yang berbeza semuanya. Saya di smk bongkol, pitas (pedalaman). Perjalanan ini juga hampir 5 jam dari KK. Ubat mabuk siap2 (air asam) dimakan. Naik bas beramai2 bersama kawan2 dari UITM, USIM,UNIZAR, UPSI, UTHM, UMS. Seronok!!!

2011 terbang ke Indonesia. Pergi pondok gontor! Super power punya. Saya jaga bahagian sponsor. Carilah sponsor kat mana2 company. Dapatlah dalam rm3900+ syukur. Bayar rm500. Tak kesahlah, yang penting dapat pergi sana. Bersama2 kawan edu batch kami. Course ISED + TAASL. Dalam 20++ org je yang pergi. Yang lain tarik diri. Jauh dari airport jawa timur ke gontor adalah 5 jam. Yeah, bermalam lah kami di dalam bas. Tapi mmg salute pada ustaz2 yang dari gontor. Kerana, mereka dari sana 5 jam awal, dan bawa kami ke gontor, 5 jam seterusnya, maknanya spend 10 jam ++ untuk sambut kami sahaja!! Tetap berwajah tak penat. Saya yang demam2 pada minggu awal di gontor, hari terakhir disana. Malangnya, sampai sekarang saya x buat personal diari . mcm susah, tatau kenapa. Hanya baca novel negeri 5 menara + ranah 3 warna sahaja. Cukup sebijik apa yg saya rasa. Its not exactly, but nearly same. Hehe.

Sebelum penerbangan ke Indonesia itu, sebenarnya, saya ada ROS. Rancangan orientasi sekolah. Ala-ala praktikal. Tapi difokuskan pada pemerhatian kepada pentadbiran di sekolah. Saya kebosanan, kalau hari2 nak kne tengok system pentadbiran itu selama SEBULAN. Maka, ambil tindakan lain. Pergi jumpa guru HEM, minta kelas yang kosong… biar saya ganti. Dapat juga kenal dengan budak2 ni, dan praktis mengajar. Ini pun, saya tak buat personal diari. Semat dalam hati je. Huhu. Apa-apa pun, saya mmg TAK RETI MENGAJAR budak2! Full stop. Ajar org dewasa mudah. Dulu (2010) pernah ajar 2 hari budak sekolah rendah. Sampai sakit tekak, takda suara. Bila ajar budak2 sekolah menengah, pun tak retiii lah. Tapi dah jatuh cinta utk mengajar.. cume.. tak reti jugak! Perlukan usaha lagi~ -.-‘

Bila dah forth year nil ah, teringin nak masuk itu, nak masuk ini. Nak join itu, nak join ini. Huhu. Yelah, bukan pelajar aktif dalam kampus selama ini. :D Yeah, teringin je. Tak terlaksana lagi~

Hm, Setahun dua tahun tiga tahun setengah dah belajar kat sini. Bole tahan, menarik sangat. Rasa rindu. Tak mahu tinggalkan UIA. Cettt.. perasaan, padahal tak habis belajar lagi… sem ni habis bulan 1/2012. Pastu bulan 2-5 2012 nanti insha allah dah praktikal…. Pastu barulahhh habis..

Sekian~

Sisipan Seterusnya


Salam . Bismillah .

Sambungan . . .

Tahun 2006 pertengahan masuk UIA. Matrikulasi. PJ . Syukur. Ditawarkan kos : Islamic revealed knowledge and heritage. Pendeknya IRK. Hanya tuhan yang tahu. Jika dulu selalu (jarang) pusing2 UIA gombak (dlm kereta je). Sekarang sudah ada di dalamnya. Dapat duduk mahallah aisyah, depan mahallah ABC (air batu campur… abu bakar college). Brothers.. Sisters.. Bermula dengan taaruf week, test arab, English. Ditakdirkan dengan jawab exam yang sambil tidur2 itu, dapat arab – level 3 (daripada 4 level), dan english – level 4 (daripada 5 level). Bermakna, belajar bahasa & subjek2 IRK adalah setahun setengah. Tetapi saya buat 2 tahun. Memandangkan kegagagapan dalam bahasa sangat lambat. Ambil langkah selamat.

Memang mencabar. Dengan masuk kelas bahasa yang memang dianggap kelas level atasan, bersama 15-20 orang sahaja dalam itu, sangat rasa nak jerit – woii!!! Aku tak faham lah~ (tapi memang selalu jerit pun, bila cikgu takdak lagi) mereka semua super power punya. Dan memang terbukti, bila exam, saya sorang failed.weehaa! kawan-kawan lain semua 15-20 over 20. Saya 9 atau 10 gitu! Haha. Saya rasa nak berhenti dah belajar. Lecturers sume dah risau2 dah. Tapi ayah dan lecturers suruh saya continue juga sbb bg mereka itu perkara biasa je. Dah la suka tiduq dalam kelas. Mereka kata xpa, jadi mcm imam syafie. Tapi kalau dah belajar pun tak faham… apa kes?!

Maka, sekali lagi, hanya tuhan sahaja yang tahu. Betapa manusia ini, bila susah perit jerit baru nak menangis2 mengadu. Terus sujud bersama-sama buku itu. yelah. Semua subjek belajar dalam bahasa inggeris dan arab. Mana nak serap bahasa itu sesegera kalau dah hari2 cakap melayu layu aja. Kan. Yes. Sendiri punya hal~

Itulah serba sedikit. Tapi yang best lagi, time matrik nilah kena appendik. Tajaan woo operation kat PPUM. RM6000++ kalah org bersalin. Allah atur, semua cantik! Tapi sebelum nak dapat tajaan itu, lagi mencabar hidup. 1 hari sebelum disahkan appendik, makan semua muntah, sakit perut bagai, nak angkat panadol masuk mulut pun tak larat, tak baca apa2 pun wlpn esoknya ada exam. Pada esok hari, Tanpa sarapan, sebab tak larat, jalan dah macam org nk besalin, perlahan sgt2 30km/j. pergi ke klinik. Doctor kata : gastric. OK. Tahan, pergi sambung jalan dengan kadar paling perlahan itu ke tempat exam. Muka dah pucat lesi, tapi tahan, sbb malas nk reseat exam. Wlpn kawan2 n lecturer suruh reseat. Degil (baca: kuat semangat) :P. Jawab je selagi boleh hentam. Tawakkal. Lepas exam, makan mcm biasa. Tibe2 tak sakit. Malangnya, pada malam itu juga, serangan di perut, mcm nak tekeluar isi perut. Sakit sangat! Sesegera itu, kami (sebilik – 7 org) keluar jalan terkedek2 pergi klinik. Doctor cek dengan garangnya. Dia kata : OK appendik, dan dah tahap kne buat operation, jgn call parents dulu. Menurut perintah. Sampai sahaja di PPUM, yeah, kakak nurse tinggal kan aja kami di pintu masuk PPUM. Tanpa bagi hint apa2. Contohnya, bole ambil wheel chair ke, apa2 jelah yg mudahkan pergerakan. Ok. Berjalan ke kaunter, dan tunggu turn. Setelah hampir 5 jam menunggu selepas selesai test2 itu ini. Masuk wad. Esokknya operate. …. End. J

Ini cerita saya lah~.

Baki Dulu


Salam . Bismillah .

Bersama alunan gemersik munajat kepada tuhan. Aku terus membisik keredhaan atas segala yang telah lakukan dan akan lakukan. Tuhan.. Aku rindu .

Setelah tamat alam persekolahan tingkatan 5 2005, terus bekerja sebagai pekerja koperasi di sekolah. Matematik tak payah cakap, memang lemah sangat. Tetapi ada kudrat semangat untuk jadi juga pekerja koperasi. Hari-hari kira duit ratusan – ribuan, betulkan mesin fotostat, (belajar untuk betulkan dari abang2 yg dtg betulkan tu jugak), binding buku, sapu sampah, susun stok, deal dengan stokes air dan makanan, layan kerenah kanak-kanak dan remaja serta dewasa. Dalam diri, kalau tidak dapat tawaran belajar, memang kerja ini akan ku laksanakan.

Impian terus untuk membuka kedai fotostat.

2006, mencampakkan diri ke peringkat tinggi sedikit selepas SPM, iaitu STAM di hidayah ipoh. Memandangkan hanya kolej2 yang menawarkan belajar. Jadi pilih STAM. Rasa bangga sebab daftar sekolah, yuran, pakaian, sewa awal bulan semua pakai DUIT GAJI sendiri. (sekelepuk – habis!). Mula sahaja masuk kelas. Rasa nak tumbang guling-guling. Mudah kata TAK FAHAM. Semua dalam arab. Duduk depan sekali, tapi belajar atas angin. Hari-hari jalan kaki atau naik basikal. Memang sangat kool! Sebab TAK PERNAH naik basikal pergi sekolah. Yang paling suka bila hamper semua plat motor & kereta kat sana mula dengan AFR! Pastu mula bajet, itu semua saya punya. Tinggal sambung A kat belakang je, terus jadi AFRA!! J Setelah dua tiga bulan begitu , berhenti.


Bersambung . . .

Lagu Tidur


Salam . Bismillah .

.
.

Berlaku satu situasi dimana dua orang budak tidak boleh tidur malam.


Budak 1 : Alongg.. aqeh takleh tidoo lah! nak tgok tv.

Kakak : Hahaha. tak payah ngada. jom baca quran sambil tu nanti tertido.


Surah yang dibaca semua juz 30 yang pendek-pendek sahaja.
Bersama-sama.


Bismillahirrahmannirrahim...

. . .

Adik 1 : Along nanges ke?

Kakak : Geleng kepala aja. (tahan gelak - tp dia x nampak sbb dah gelap)

. . .

Adik 1 : Sodaqallahul 'azdhim


Bila dah penat baca.


Adik 2 : Aik. dah abes baca ke? bacalah lagii.. beah pun tgh baca lagi ni. tak le tidoo.

Adik 1 : Dah siap baca dah.

Adik 2 : Along dah tido ke?

Adik 1 : Dah.. along baca siap nanges2 lagi...

Adik 2 : Hahah. bukan sebab apa pun.. sbb dah mengantuk sangat tuu..

. . .

Allahumma bismika ahya wa amutu..


Adik 1 : Alongg... kalau telupe doa tido macam mana?

Kakak : Baca je bismillah. pastu tidoq! :)

- - - - - -

Alunan bersama tangisan.

Ahh.. semakin meninggalkan.

Kosong


Salam . Bismillah .









Kosong. Terpaksa. Terdesak

Penuh. . . .







Memang kosong.

Ajarin Aku


Salam . Bismillah .



Syukur sihat tubuh badan.

Syukur sihat akal fikiran.

Syukur sihat hati dan perasaan.


Cuma cuma cuma

Macam mana nak lebih memastikan

Tubuh . Akal . Hati
itu benar-benar sihat dan bermanfaat?

Rasa macam aku gunakan 10% atau mungkin kurang dibahagian akal itu.
Mungkin peratus yang sama juga untuk tubuh badan.

Selebihnya pada hati.
Apasal?

Memang tiada arus perdana penyusunan strategi sungguh.

- - - -

Okeh.

Sekarang, ajarin aku bagaimana untuk aku boleh pergunakan

peratusan otak itu dengan sepowernya.

Biar nanti, fikirannya segar megar bersinar.

Tidak LAPUK dengan ide ide lama, cara lama.

Ajarin juga manfaatkan peratusan tubuh berbakti pada masyarakat.

Bermula dari diri sendiri.

Teringin juga ia bersepah sepah di tapak larian.

Terus, ajarin memperkuasakan hati cara yang bijaksana.

Manusia pandai cuma tidak bijak.
(Cikgu saya ajar)

- - - -


Kenapa saya rasakan begini dan begitu?

Kerana tah.

Sudah 23 tahun hidup, syukur.

Tetapi macam tiada sebarang peningkatan, pemberian, penambahbaikan dan segala jenis 'pem..'

PEMalas ada.

- - - . . . - - -

Umur semakin menaik ya.

1 2 3 4 5 ..... 23 24 25 ...... 66 67 ..... 81 (umur nenda saya)


Sila lakukan sesuatu,

Tidak memberi nama pun, sekurangnya memberi sedikit dua titik impak!

Fasa


Salam . Bismillah .


Fasa banyak peringkat.

Yang kita akan cuba dan terpaksa harungi di dunia ini pelbagai jenisnya.

Kenapa pelbagai?

Ya ialah. Kerana kita mahu teruskan hidup untuk waktu disana. Di alam sana. Itulah kehidupan!

. . . .

Cuma banyak kaedah banyak cara untuk manusia harungi. Terpulang ikut selera.

Ada yang dengan semberono membelasahi fasa bertingkat-tingkat ini.

Ada yang kemas, menyusun satu persatu strategi untuk membedil cara mendalam.

Ada yang buat tak kesah. Alah bisa tegal biasa. Biar ja angin sepoi sedut segala.

. . . .

Pernah lihat anak harimau yang berlari-lari sebab ibu gajah gertak mereka?

Sampai terpelojok ke dalam lumpur, terus hitam tubuh mereka.

Sang Ibu harimau mahu pertahankan diri dan menyelamatkan situasi. Berani.

Sekali ibu gajah ini hentak kaki. Bergegar tanah gersang. Dan berlari lah juga sang ibu harimau.

Terus sang ibu harimau memacakkan diri diatas sebuah batu besar. Melaung gaya terhormat, memanggil anakanda anakandanya.

Mereka terus hidup selesa sambil tidur kekenyangan setelah penat berlari-lari.

. . . .

Mungkin kelihatan tiada kaitan.

Kerana itu adalah cara sang ibu-ibu binatang comel beraksi dalam fasa mereka.


Tapi itulah fasa-fasa dalam kehidupan.

Bayi - kanak kanak - remaja - dewasa - tua.


Setiap fasa bertingkat itu ada urusannya. Ada cabarannya.
Ikut kemahuan kita sendiri untuk menguruskannya.


kredit to : cik puan syaimaa' atas idea tajuk. :P

Duduk


Salam . Bismillah .

Seandainya sudah tiba satu ketika. Ia akan berbicara sama pohon aja.

Tetapi untuk berkelakuan begitu.

Terasa seperti tidak perlu. Sedangkan sangat teringin.

Ada masa sangat membenci dengan apa yang telah dilakukan.

Menyampah. Terasa seperti tiada gunanya! tiada faedahnya!

Lebih baik aku tidak melakukan apa-apa.

Terlalu memikirkan hal dihadapan. Sedang ia bayang-bayang.

Bila berkata. Macam terbaik dan semua perlu terima ya. Tapi?!

Target melolos hilang. Strategi melepas ke dasar tanah. Sampah.

Sampah. Tempatnya tong sampah. Biar ia dimusnahkan didalam itu.

Memang tidak boleh dikitar semula.

Tapi itu semua fikiran jangka pendek. Aku mahu apa hah?

Kalau hidup mahu dibuat seperti tong sampah. Tak payah hidup.

Buat segala. Serba serbi mahu dicuba. Apa yang aku mahu?

Hey!. Cakap sahajalah apa yang aku mahu?

Kalau hidup boleh ditekan butang DELETE . RECYCLE. NEW PROCESSING PROGRAM!

. . . . . . . .
jatuh dan melayang jauh tanpa arah yang terurus.

Rezeki


Salam . Bismillah .

(Catatan segera)

Adinda Aqilah akan menjejakkan kaki serta semangat dalamannya ke bumi kelahiran ku. Mesir.


Bertolak 6 pagi (10/8/2011) waktu Jordan. Jam 12 tghri (waktu Malaysia). Bersama rakan-rakan beliau!

Beliau juga turut mengucapkan terima kasih kepada saya kerana tidak membenarkan beliau, untuk pulang ke Malaysia tahun ini. (kakak yang bagus - perasaan)

Kerana seronokkkk sangat puasa di sana. Beliau akan meraikan hari raya di Mesir Insha Allah.

Aish.. Giliran saya... OK. usaha lagi.

Selamat. Hati hati! :) Bestnya wehh!!!

sila cari hospital al-aqad madinat nasr ye. hehe. (mana tau ada tercalit nama alg kat situ) :P



Itu Ini


Salam. Bismillah.


Itu Ini.
Dikejar semuanya.

Kalau ada kelapangan.
Mahu genggam segalanya.

Malang juga.

Bila muncul si baru.
Mahu ditiggal misi lalu.

Bernasib baik juga.

Bila terbit si cahaya.
Bisa mencambah ide untuk si gelap.

Entah.

Semakin menjadi-jadi.
Perangai ambil serap separuh jalan.
Lepaskan.
Dek tertawan dengan molikul kecil tapi besar.

Entah.

Jika tidak dijelajah.
Tidak kembang biak potensi otak.

Jika dijelajah.
Jadi tidak penasaran.
Semua hampir ditinggalkan.

Buntu.

Tiada cara untuk hala tuju.

Makanya.
Susun dan kelaskan yang mana perlu dahulu.

Ya, Cakap mudah.

Hmm...


Kecil Besar


Salam. Bismillah.

Melihatnya kecil, sebenarnya ia besar.

Melihatnya besar, sebenarnya ia kecil.

Perasaan.

Ikut. Pergi. Tinggal.

Kewarasan. Keimanan.

Tak bisa terkata ia tetap bertutur dalam samar samar.

Urat


Salam . Bismillah.

Berfikir hingga terkeluar urat. Denyut nadi panas.

Tenyeh tenyeh dengan kain air panas. Makin berbirat kemerahan.

Salur darah terkocoh kocoh cari tempat berselindung.

Tapi otak tetap kerah paksa.

Bila tubuh kata rehat lah. Urat taknak jugak.

Akhirnya kepala pusing pusing. berat. mcm ada ikatan simpul manuk.

Hmm... Sampai bila pun tak kan habis.

Tarik Nafas. Lepas. Lari lari.

Fuh!

(sedang merepek)

Ingin


Salam . Bismillah .

Berkeinginan yang indah indah. nyaman tenteram. terkenal. syadid. tertutup.

Semua ada keinginan.

Ada kalanya keinginan itu perlu tolak tepi dahulu.

Kembalikan dan wujudkan niat yang murni.

Menempuh dengan langkah redha Allah dan tekad.

Bahawa Insha Allah ada hikmah nya disitu.

Letakkan ikhlas.

Bertapak tapak. Penuh persoalan. Penuh kejutan.

Ikhlas dan mungkin boleh tukar kan niat kearah yang lebih sejahtera.

Kemudian rasa kan angin bayu nya disitu.

Memang ada. Cuma perlu belajar untuk menerima suasana.

Rentak berbeza? Hayun lagi.

Alhamdulillah. :) :)

Cinta Kubur


Salam . Bismillah .

Cinta Kubur.


Kita hidup didunia. Akan datang di akhirat sana.

Cinta.

Ada isteri meletakkan cinta pertama kedua ketiga keempat kepada suaminya.
Dan begitulah sebaliknya.

Ada anak yang meletakkan cinta pertama kedua ketiga keempat kepada ibu ayahnya.
Dan begitulah sebaliknya.

Ada murid yang meletakkan cinta pertama kedua ketiga keempat kepada guru kesayangannya.
Dan begitulah sebaliknya.

Ada boyfriend yang meletakkan cinta pertama kedua ketiga keempat kepada girlfriendnya.
Dan begitulah sebaliknya.

Tapi cinta ini sakit. Sakit sangat.

Sebab apa? Sebab mereka semua manusia. Hati manusia pelbagai.

Sekalipun akan kata
" U je yang boleh faham I . Orang lain semua tak faham! "

Hey. Hati milik siapa? Siapa jaga belaikan.

Dia tetap manusia. Sehebat mana pun dia dia kata "I mmg faham U".
Tak faham mana pun sebenarnya.

- - -

Jadi. Usah kita memberat mengadu pada cinta kita itu.
Keperluan itu kadang kadang kita boleh pilih. Kan.

Jadi kita cuba sikit sikit.

Letak cinta pertama kedua ketiga keempat kita pada Allah, Rasulullah.
Cuba.

Ada masalah. Ada berita baik. Ada perasaan.
Terus mengadu kat Allah. Terus cerita kat Allah.

Cuba.

Dengan luahan ini, jadi hati lebih redha. Terima segala.
Istighfar dan pandang kedepan kemudian gerak.

Lagi.

Hanya Dia faham. Dia cipta kita kan. Dia hadirkan hati kita kan.
Jadi berbalik semula pada Dia terus.

Akhir.

Sebelum memaksa manusia lain memahami diri itu.
Cuba faham diri sendiri. Dapatkan nasihat Ibu Bapa. Kaunselor.
Kemudian lakukan penambahbaikan.
Bukan perap lama lama.

Terima Kasih. Maaf jika ada tersalah.

- - -

Sumber:
Bonda saya bercerita dari pembacaanya di majalah solusi. Hee. :)

Nota:
1. Saya SERONOK di sekolah!!
2. Saya pertama kali online di sekolah.

Cikgu Nik Afra' Nik Mohd Azam.

Letih


Salam . Bismillah .

Jadikan Allah tempat pengucapan segalanya.

Kondisi . Sungguh letih dan perlukan cas tambahan.

Kejap naik kejap turun.

Fokus main kejar kejar. Hasil tiada.

Dirasakan kerja sepenuh masa sepanjang zaman.

Rupenya hanya hangat berbaur hangit tidak menjadi.

OK dunia akhirat. Aku perlu kan kedua duanya.

Letih... -.-'

OK


Salam . Bismillah .


OK.

Menerima balasan OK.

Akan terasa puas. lega. selesai.

Merasa juga berkomunikasi bersama manusia. bukan patung bernyawa.

Sekalipun hanya balasan OK.

2 huruf. 2 bunyi rima.

Mungkin melayang sedikit nilai tambahan di telefon bimbit.

Mungkin sedikit pergerakan jemari menekan ENTER di komputer.

Tapi atas dasar menghormati dan meraikan manusia yang punya rasa.

Tidak salah kan?

Mempersoalkan isu bukan sejenis dan lewat malam.

Kita lewatkan kata OK diwaktu pagi nya.

Mempersoalkan isu itu perlu difikirkan dalam dalam dulu.

Kita lewatkan sampai tiba masa dan jelaskan.

Hm, terpulang.

Atas penilaian sendiri. :)

Membazir


Salam . Bismillah .

Lapar - Makan.

Ada duit - Beli lauk pelbagai.
Jimat duit - Beli berdasarkan bajet.

sumber : fatimah muhammad

Tapi akan jadi cukup tak suka. Apabila MEMBAZIR.

Ambil banyak - Bazir kan banyak.

Ada manusia yang memang terlatih dirinya untuk ambil nasi dan lauk dengan banyak. HABIS.
Ada juga memang terlatih untuk AMBIL BANYAK tapi MAKAN SIKIT.

Hanya mahu MERASA. Itu alasan mereka.
Hanya kerana DIET. Tak boleh makan benda2 ni.
Hanya kerana MAKCIK YANG LETAKKAN NASI. Boleh minta kurang kan.

Pokoknya :

Ingat lah pada ORANG lain yang mahu merasa lauk itu. Tapi dah habis.
Ingatlah pada KAKAK tukang masak. Melihat lauknya dicuit sedikit, dibuang banyak.
Ingatlah pada ABANG tukang basuk pinggan. Kena asingkan pinggan lauk berlambak.
Ingatlah pada KAWAN yang tiada duit untuk beli lauk mahal mahal. Apa kata belanja!

Apa kata hulur kan pada KAWAN : "Awak nak?"

Gerak


Salam . Bismillah .

Gerak. Tak susah kan kalau nak bergerak.

Tak perlu nak di suruh, tak perlu nak di sodok, tak perlu nak di kerah, tak perlu nak di marah.

Gerak.

Sampah - kutip - buang.

Nota/soalan bersepah - kutip - simpan.

Tong sampah terbalik - angkat dirikan.

Baju bersepah - lipat/hanger - simpan.

Baju kotor - basuh - sidai.

Bilik bersepah - susun - sapu - tido.

Kakak kata times up - kutip kertas - bagi terus.

Lapar - masak - makan. (kcl tempat itu tak boleh masak).

Bawa kereta perlahan - pegi kiri - selamat.

Baca buku - bila rajin - baca.

Baca Quran - habis solat - baca.

Orang sakit - ada masa - ziarah.

Dan lain lain....

Yang busuk di wangikan. Yang bersepah dikemaskan. Yang serabut di sisipkan.

Antara mahu dengan tidak aja. Kan dah besar.

Belajar lah hidup orang dewasa. Yang bukan dewasa pemikiran kecerdikan akal fikiran sahaja. Dewasa bergaya cantik molek bersolek. Tapi dewasa kan juga cara gerak tindakan. Buat lah tanpa perlu disuruh.

Kasi persekitaran selesa dan bukan pemusnah mood manusia sekeliling.

Kita sama sama cuba ya. =.='

Selamat Maju Jaya


Salam . Bismillah .

Selamat Maju Jaya untuk kita semua. Bersungguh dan ikhlas.
Insha Allah ada impaknya. :)

Peperiksaan saya bermula pada 29 Mac - 14 April 2011.


Gambar semut main tolak tolak air ini sangat lah
terdorong saya untuk rajin.
Semoga rajin yang berterusan. Sampai rasa manis manis nya.

Kalau semut boleh angkat dan tolak air.
Takkan saya tak boleh buka mata untuk belajar. Kan.


Ini pula gambar zaman kegemilangan.
Tingkatan 4 Islah di SMIH JB. Gemilang sokmo. :)
Pelukis : Aminah.
Pengumpul data : Asma'

Maka, ini pula video untuk lebih cemerlang terbilang
dan membilang hari hari mendatang.
Jika kita jaga waktu solat kita.
Kita jadi lebih gembira di waktu itu dan waktu selebihnya. :)


video


Bersempena waktu ini, saya Mohon Maaf salah silap.
Terima Kasih atas segalanya.
Sekali lagi. Ucap dari hati.
Selamat Maju Jaya untuk semua!
Jadi terbaik dari ladang. Kita cipta. Kita usaha. Kita gembira.

- - - - -

Dan suka juga dengan lagu dibawah ini.
Cuma kalau encik Gigi ni pakai sopan sikit lagi. Lagi sedap.
(tak jumpa video lain dah) hee.

video

Mari menonton cerita Sang Pemimpi!! :) :)

Cikgu


Salam . Bismillah .

'Bila nak jadi cikgu nanti mudah. Dah ada degree pendidikan.'
'Kita kena banyak buat presentation. Senang boleh berlatih untuk mengajar.'
'Jangan risau, keja konfom dapat.'
'Korang amek education. Senang lah.'

Ini dialog biasa dan kerap dengar. Samada di kalangan kami sendiri atau orang lain.

Ahha. Sekali kena buat micro teaching (ala ala berlakon mengajar disekolah tapi di uia je). Terkapai-kapai. Tak pernah nak present, menggigil ketakutan. Dan lari lari ulang alik depan belakang , keluar masuk kelas.

Kerana apa?

Kerana, sudah dapat roh mengajar di sekolah. Yes. Tak mudah.
Dengan karekter yang sukar untuk serius di mana mana.
Mudah tergelak dan sukar berhenti.
Serta mudah melayan soalan pelik pelik.


Sila bayang kan situasi kelas. Kalau pelajar dan guru asek tergelak.
Nak soal gelak, nak bagi arahan gelak. Gelak tanpa bunyi. Tahan! Usaha kawal, masih gagal.

"Ustazah ni lawak lah."
"Ustazah, kenapa gelak sampai muka merah?"
"Ustazah tak pernah gelak banyak time present. Sll sikit2 je."
"Apa fungsi gajah?"
"Kenapa bumi terapung?"
"Aish, ustazah ni tak boleh mengajar ni. takda bakat."

Yeah. Ini antara suara sampingan yang keluar. Saya terima ja. SAYA SUDAH USAHA! :)

Maka, komentar pensyarah dan teman-teman saya adalah;

Class Management. Ini lah komen mereka. Huraian lain.

1. Bila awal-awal masuk kelas. Muka tegas. Suara kuat. Kasi pelajar fokus.
2. Kalau muka terus nak tergelak je, pelajar akan terus baca kita ni, guru yang boleh di gurau gelak sekaligus mungkin dipijak.
3. Bila mengajar, bawa mereka jauh jauh sampai boleh buat bayangan dengan kehidupan harian dan alam sekitar.
4. Banyak kan tengok dan buat kajian luar. National Geographic, buku buku, kehidupan manusiawi, dan sebagainya.

Contohnya:

Ikan di laut dalam. Warnanya merah, biru. Kulitnya licin. Tapi, kenapa kalau kita selam sampai dasar laut yang dalam tu, kita boleh nampak warna-warna ikan tu lagi? Dasar kan dalam dan gelap.

Haa, lagi. adakah ikan-ikan yang kulitnya cantik itu pergi saloon? facial? ohh. tidak. tu semua Allah aturkan. CANTIK kan!

- - - - -

Kita boleh kata, kalau time belajar ni lah.
"Haa, kita kena betulkan class management."
"Tukar kan traditional method kepada modern."
"Apa planning awak untuk class management? Nampak pelajar suka tidur."

dan sebagainya!

- - - - -

Kesimpulan:

Jadi guru jadi cikgu. Letak ikhlas. Letak jiwa. Letak cinta. Letak DIRI sendiri disitu.
Yeahh! Jerit jerit.

(Agak panjang)

Kalau Dah Tiba


Salam . Bismillah .

Hari hari menggamit hati.
Malam malam menggigit bintang.
Pagi pagi menggigit matahari.

Kalau dah tiba masa.
Aku akan jerit.
YES!
YEAH!
YIPI!

Tapi belum tiba masanya lagi.
Tak perlu gatal gatal tunggu.
Belum masanya lagi.

Tersengih sendirian.
Alam semesta masih terbentang.
Realiti masih dihadapan.
Berangan nanti kebelakang.

Masa itu belum untuk aku lagi.
Jadi begini dan buka lagi mata.
Tarik nafas. Lepas. Rasa perasa.

Kuasai Kuasa


Salam . Bismillah .

Kuasa. Siapa mahu kuasa. Siapa mahu beri kuasa. Siapa mahu ?
Kuasai. Kuasai diri. Kuasai suasana. Kuasai manusia.


Boleh aku kata, sebelum mahu kuasai manusia lainnya.
Kuasai diri itu dahulu. DIRI SENDIRI.
Nampak macam tahap cikai.

Aku masih belum dapat kuasai diri sendiri.
Haritu dulu sekejap sahaja.
Tak dapat rasa manis sangat.
Dah rasa masinnya.

Kuasai lagi diri. Sampai rasa YEAH!!



Kau pun tahu kan.
Hidup memang takkan rasa tenang dan puas.
Kalau aturan Tuhan kita lambatkan, kita tangguhkan.
Kalau amaran Tuhan kita langgar semberono.

Kau mungkin tak dapat rasa macam mana aku mahu rasa.
Mulakan iman dipagi hari. Diwaktu saha.
Dikala matahari terbit sedikit, aku langkah perlahan senyum bersama larian.
Dan, apabila matahari menyengat di mata dan badan, aku masih segar dijalanan aku.
Malam aku akan lebih sihat dengan jadual aku begini.

Aku masih gagal. Aku tahu.

Bina Lagi


Salam . Bismillah .

Mula begini.


Akhir begini.


Aku nak akhir aku, jadi susunan bata yang kedua. Dah macam apa ja sekarang ni.
Bukan main, tunjuk cat dinding tu putih coklat smart ja.
Sekali tembak dalam, kantoi pasir selekeh.

Ini unsur nya. Aku mahu gaul semua sekali sampai aku boleh susun balik bata aku jadi cantik!
Sebati.

Sekarang ada unsur perosak. Aku cipta dan layan sendiri.
Aku susun bata. Aku letak simen tipis-tipis. Sengaja tak nak bagi lekat.
Bila dah tergolek jatuh. Retak. Konon rasa bersalah.

Taubat!

Buat balik. Fuh.

Lagi. Aku bina semula bata. Cuba ubah.
Aku mati nanti. Tuhan ada disitu sini.



"Allah, teach me amanah. Teach me - I love You..." video

Lelah


Salam . Bismillah .

Beraksi. Menari. Berlari. Merentas.

Minggu ini bulan ini. Memang lelah. Tarik nafas. Lepas lelah.

Tabiat lama masih tertanam dalam diri mungkin. Tangguh. Lupa.
Maka, terima akibat dengan rela hati.

Bila kau rasa penat. Aku lelah.
Bila kau rasa masin. Aku pahit.
Bila kau rasa lapar. Aku miskin.
Bila kau rasa lega. Aku ketawa.

Kalau mahu pandai, belajar. Kalau mahu siap, ponteng.
Tapi ini akan berlaku pada situasi dan keadaan tertentu sahaja.
Kerana kombinasi begini sedikit merbahaya untuk di amalkan.

Selamat Maju Jaya aku ucap untuk aku dan kau semua.

Hidup Sehat


Salam . Bismillah .

Harini, malam ini, saat ini.

Aku dan diriku.

Pernah secara serius memikirkan kehidupan 10 tahun akan datang?
30 tahun akan datang? 40 tahun akan datang?

Hm, kehidupan. Terus hidup selagi masih hidup.
Sihat gembira sentosa bahagia.

Sudah tiba masanya aku kejar apa yang aku mahu.
Selama ini sekadar endah tak endah.
Acuh tak acuh.

Tapi kini lebih kuat, OK. Usah peduli apa kata orang.
Ikut rentak dan kemahuan sendiri.

Perbaiki kehidupan yang lebih sihat. Mungkin lebih kaya.
Kaya jiwa - kaya sehat - kaya harta. Ya. Usaha lah.

Tapi, aku tidak mahu ia sekadar alas kaki yang lap sekali bersih.
Kemudian, tinggal.
Aku mahu ia jadi macam gunung berapi, dalam diam ia masih membara.
Sampai masa ia meletup, belum masa ia memeram panas sentiasa.

Yeah. Doa. Doakan! Bismillah Afra' . Kini.

Ragu


Salam . Bismillah .


Pijak. Hancur. Rosak.
Ada yang cantik. Baru. Sedap.
Jika mahu. Kait dan makan.




Krisis di sini. Negara saya dilahirkan.
Saya sedih. Bimbang. Risau.
Tiba-tiba terlintas. Kalau berlaku macam gaya perang.
Habislah tinggalan sejarah.
Bila saya ada rezeki mahu datang.

Izinkan


Salam . Bismillah .


Gambaran aliran air di sungai pisang mungkin tidak sama dengan sungai lui.
Tapi aturannya mungkin sama. Terus mengalir diatas batu dan pasir-pasir.

Ouh. Saya nakal. Ye. Tak dengar kata. Ye. Ikut kepala sendiri. Ye.

Bagi lah.

- - -

Tapi saya tak suka bila, saya dengar kawan sekeliling cakap:

"Kalau awak lambat lagi, kte tarik telinga awak sampai putus!"
"Kirim salam maut dengan dia! Dah lah tak angkat telefon."
"Siap lah awak, kalau awak tak datang, kte bunuh awak!"

Mereka rasa itu ugutan supaya sedar. Tapi bagi saya, jika kata-kata itu diberikan kepada saya,
Saya akan katakan.

"Hey, saya bukan lagi kanak-kanak lah. Saya tak suka dengar ugutan macam ni. Ini bukan lawak dan saya tak termakan dengan ugutan tuh."

Kalau baik sikit. (Sama ja sebenarnya)

"Erm, ok, cuba ubah sikit cara cakap tu. Tak habis-habis bunuh, maut, cabut telinga."

Nak kata sedih, bukan sedih. Tapi kecewa. Okeh.

- - -

Ini pula saya dengan skill special tahfiz saya.

Saya tak boleh lah hafal. Setiap minggu kena tasmik. Walaupun hanya surah pilihan.

Berangan-rangan dari sekolah lagi jadi Hafizah. Sangat.

Bila dah dapat, buat separuh jalan. Malaz.

Bila dah tua sikit, cuba memohon tapi tak dapat. Takpa.

Sekarang dah ada, walaupun bukan lah hafal 30 juz, tapi. Mak ai.

Luar putih dalam zulumat.

Nokotta dah tak rasa lagi. Kena ada lain. Sikit-sikit.

- - -

Saya dah dewasa dah sekarang. Mentaliti masih muda mentah.

Pakar mencipta alasan. Untuk beberapa situasi dan keadaan.

Okeh. Mahu terus hidup untuk masa ini.

Cipta pengurusan hidup saya yang lebih tersusun.

Tak dapat penuhi semua, sikit-sikit. Sampai puas.

Cipta!

- - -

Isnin nanti baru balik rumah. :)

Gambar


Salam . Bismillah .

Dan, semalam, gambar berukuran passport diambil. Katanya, bagi memudahkan urusan.
Jika mahu konon-konon keluar negara.

Servis di UIA murah. RM 12 sahaja. Gambar 6 keping, 1 CD.
Gambar yang di edit bersih.
Guna Microsoft Office Picture Manger.
Berubah wajah jadi belasan tahun.
Tetapi ada ja yang wajah kelihatan kekal 20an. Macam saya. :)

Cuma tone warna kurang, tidak sekata. Takpa lah.

Dan, macam agak membazir sikit. Bila rupenya, baru tahu.
Gambar passport tak boleh senyum. Apatah lagi nampak gigi!
Kena buat muka KETAT.
Saya tak tahu dan kakak tu tak da pula bagi tahu.
Hmm.

- - -

Okeh, dan baru harini saya dapat tonton cerita Magika. Sedap! Baru tengok sikit.
Komen awal sebelum habis, cerita ini kemas + cantik + terbaik. :)

Sikit lagi. Sikit lagi. :)

Ambil Tinggal


Salam . Bismillah .

Kita ada banyak peluang. Kita ada banyak ruang.
Tinggal singkap dan tangkap.

Perubahan demi perubahan berlaku.
Bukan kerana ikut rela paksaan tingkah laku.

Tapi pengaruh sekeliling.
Boleh jadi kita beri pengaruh sampai 1000 orang.
Boleh jadi kita ambil pengaruh sampai 1000 orang.

Ikutlah.

Bila rasa mahu, ambil.
Bila rasa tak sedap, tinggal.

Yeah, manusia ada juga begitu.
Tapi kita perlu jauh-jauh dari itu.
Kerana dalam hati manusia ada batu halus kecil lembut.

Kalau rasa boleh perah tapis tinggal.
Buatlah.
Tapi kalau rasa tidak mampu menggatal perah tapis tinggal.
Tak yah cuba-cuba lah.

- - -

Sehmangat Afra'!!

- - -

Sumber:

1. Nurazah Fathirah : 1000 orang mempengaruhi.
2. Kehidupan manusiawi.

Kasut


Salam . Bismillah .

Sedang-sedang menggeledah barang di dalam laptop, tiba-tiba teringat. KASUT.
Kasut. Antara saya dan Prof. Rosnani. (Pensyarah UPM)

Pendek sahaja cerita. Ketika di Sabah.
Rumah yang kami diami bersama itu black-out. (Standard disana memang akan termati elektrik).
Jadinya, makan suluh torch light / lilin dan apa2 jenis yang menghasilkan cahaya.

Setelah siap-siap makan, terus bergegas ke rumah keluarga angkat.
Agak kelam kabut. Kerana tiada elekterik. Semua benda tak nampak.

Saya terlebih-lebih pula tak nampak.

Sedang sibuk pakai kasut sukan (yang lain pakai hill/selipar). Lari-lari masuk van.

"Eh, awak! Kte tak muat lah kasut ni"
"Aik. Kenapa pulak?! .OK tak ni?"

Pakcik van dah nak jalan.

"Pakcik kejap2. Kte punya kasut tak boleh masuk sebelah ni. Sebelah lagi OK."
"Tengok lah betul-betul. Kasut awk ke tak."
"Betul dah. Kaler putih pink."

Dalam beberapa saat selepas tu.

"Eh, kte rasa, mcm ter salah kasut je. Ini kasut Prof lah!"

Pergilah tukar. Dah siap tukar.

"Mana awak tahu itu kasut Prof?"
"Erm, kte tengok Prof pakai dan kte siap tengok saiz kasut. Kecik je kaki Prof. 4 ke 5 tah. Kte 8"
"Haiyaa. Macam mana boleh tertukar?"
"Takpa, kte pun memang nak jadi Prof nanti. Kira macam ambil berkat sikit lah pakai kasut dia."

Hmm. Sekali dua kali ke Sabah. Terasa mahu ke sana lagi. Nyaman!

- - -

Sekali aku lelap. Mata terpejam.
Minda mengatur kata-kata. Hati terus berbicara.
Dua kali aku bangun menatap. Jemari ku terus menari-nari di pentas.
Ubun-ubun di kepala semakin keras. Akar-akar rambut mula menjalar.
Mahu mencari arah. Mahu mengenal diri. Senyap dan Terbaik.

Bukit


Salam . Bismillah .

Ada bukit tinggi. Dibelakangnya matahari sedang cuba menyelinap masuk.
Tapi pelangi ambil peluang tunjuk keindahan diri nya. Beri warna ceria.
Hujan beri nafas panjang. Lelah menurunkan air mata. Awan beralih-alih.

Bukit sifatnya keras dan berbatu-batu. Boleh pijak-pijak sampai atas.
Mahu berlumba-lumba naik. Kalau kita naik bersama?
Kemudian, bergelongsor turun di atas pelangi indah.

Bina kehidupan lagi sekali. Tunggu matahari bawa arah tunjuk ke gua.
Kita bertapa bersama. Mari!
Disana redup dari panas. Disitu senyap.

Kita bismillah. Dan mulakan lagi.
Jika mahu. Ini jiwa aku. Jiwa kau juga aku.
Jadi manusia. Dan lagi. Entah!

Lagi


Salam . Bismillah .

Setelah sembuh sedikit penyakit itu. Kini datang semula.

Fikirannya sudah tiada masalah. Dan, bermula semula.

Rupanya.

Dapat kenal pasti punca. Kalau dapat lah.

Kalau tidak, terus meneka.

Lari. Ya. Sudah lama tidak lari.

Oren , Putih , Coklat , Hitam , Pink .

Panjat. Memekak.

Jangan marah jika aku memekak!

Eyah Eyah. Panjat.


Salam . Bismillah .

Syukur lagi saya bilang. Sudah 14 hari menjejaki hari - hari awal dalam bulan Januari ini.
Antara mahu terus hidup atau tidak. Terpulang.


Terima Kasih!

Terima kasih selalu kan kita dengar. Selalu juga kita ucap. Paling pendek bilang TQ!
Niatnya sama. Mahu menghargai mereka yang telah berjasa kepada kita.

- - -

Terima Kasih Ya Allah!
Ya. Memang sangat bersyukur padaMu.
Beri aku rasa hidup di dunia ini.

Beri aku rasa susah. sayang. cinta. sakit. sedih. gembira.

Yeah yeah. Pokoknya. Terima Kasih.

Aku ada ayahanda bonda - bonda, adinda - adinda yang ramai.
Mereka unik. Bergelak ketawa. Bergurau senda.
Sama merindu. Sama mengaduh. Sama bergaduh.
Aku dapat rasa kuat bila mereka beri aku sokongan.
Mereka kuat. Ukur tinggi lah..

Aku ada Nenda - nenda.
Aku ada saudara - mara, dimana - mana.
Sekalipun mata jarang bertemu. Malah tidak bertemu pun ada.
Tau - tau saja satu kelas ketika belajar dulu.
Rasa semakin meriah kerana kuantiti yang ramai.
Akan terus damai sampai bila - bila.

Aku panjat syukur lagi kepada Allah. Beri aku semua ini.

Aku punya kawan - kawan.
Mereka ada pelbagai ragam dan jenis.
Aku cuba dapati dan syukur lagi kerana mereka membantu aku.
Mereka juga beri aku keyakinan dan semangat.
Mereka juga beri aku rasa marah dan tertekan sendiri.

Tapi seronok. Sebab semua itu Allah beri saya rasa.

- - -

Aku dah mula dapat jinak - jinak rasa untuk belajar.
Aku harap iya tidak mati begitu sahaja.
Puas pupuk semai siram.

Terima Kasih!

- - -

Kalau aku pergi dulu. Aku harap aku pergi dalam keadaan baik.
Sebelum apa - apa. Aku mohon di maaf kan salah silap.

- - -

Aku juga harap aku bisa berubah untuk kehidupan yang lebih baik.
Berubah. Bertukar.
Aku malu pada Allah.
Terlalu banyak salah.

Terima Kasih!

Mengada


Salam . Bismillah .

Sehingga kini. Masih belum menjumpai titik penyelesaian.

Masalah utama. Tidak dapat jiwa belajar.

Cuba cucuk sikit. Masih belum tembus sampai hati.

Perasaan sekejap semangat. Sekejap lama nya pudar.

Mengada! Yeah. Memang.

Kalender belajar sering dilihat.

Cepat-cepat lah. Dah sangat malas nih.

Ikut kata hati. Memang mahu cuti.

Ikut kata akal. Tahan lah sikit.

Sikit ja lagi Afra' oi!

Uh, Mengada! Memang.

Luar putih. Dalam gelap zulumat.

Menadah simpati kekuatan dalaman.

Tolong. Mohon. Doakan bersama.